ŠTA UTIČE NE PROMENU MIRISA ?
Miris parfema, no što veoma veoma nežno i veoma krhko budi naša čula i utiče na nas na najsofisticiraniji način, odlično sredstvo za zavođenje, ali i mnogo više – neobično ga je lako poremetiti.
Svaki parfem reaguje sa kožom osobe koja ga je nanela i na svakome se potpuno drugačije oseća.
Zato je bitno da poznajete svoje telo i promene u njemu kako vas promena vašeg omiljenog mirisa ne bi zatekla nespremne.
Zato, evo faktora koji utiču na to kako će parfem mirisati na Vama.
Jedan od faktor je tip kože – mnogi mirisi rastvaraju se u ulju, te stoga njihov intenzitet može da oslabi ukoliko vam je koža masna ili hidrirana. Bitna je i struktura vaše kože, jer će parfem bolje da razvije svoj miris i duže će trajati na koži koja nije glatka – sitne pukotine i neravnine uvećavaju površinu kože na koju prianja miris.



Miris parfema može da promeni i ono što ste jeli – mirisi začina iz hrane probijaju se kroz pore, bukvalno, što bitno menja parfemsku notu.Jaka, začinjena hrana u sebi ima namirnice koje se preko kože vezuju za molekule parfema, menjajući mu miris.
Takođe, ukoliko ste pripadnica lepšeg pola Vaš omiljeni parfem će drugačije mirisati na vama kad imate menstruaciju?Bilo kakve hormonske promene u organizmu, pa i one najprirodnije, mogu da naruše biohemijske procese vašeg tela, a samim tim i da utiču na to kako će parfem mirisati na vama.
Na miris parfema koji nanosite utiču i neki lekovi, uglavnom kontraceptivna sredstva i neki antibiotici (i oni menjaju uobičajene biohemijske procese u organizmu).
Sa druge strane da bi osetili kako neki miris stvarno
miriše, potrebno je sačekati bar pola sata od nanošenja kako bi se razvila
parfemska kompozicija i miris "zasjao u punom sjaju".
Struktura
parfema ili parfemska kompozicija se sastoji od tzv. nota. Setite se šta smo pisali u prethodnom bloguMirisi koje osjetite
prilikom nanošenja parfema su visoke ili gornje note, najčešće citrusne,
voćne ili lagano cvetne. Nakon što alkoholna osnova ispari, dominantne postaju srednje note, koje se razvijaju kada nastane hemijska
reakcija kože i samog parfema. Srednje note se osećaju do sat vremena, a
zatim izviru bazne note, koje se najduže zadrže na koži. Kao baza najčešće
se koriste mošus, tamjan, sandalovina, vanilija ili smola poput pačulija, a
njihov miris može se osetiti i do 24 sata od nanošenja.
Da se jos jednom podsetimo, nemojte nakon nanošenja parfema protrljati ruke jednu o drugu, jer tako lomite molekule parfema i uništavate pravu srž mirisa. Ono što takođe ne smete zaboraviti, pisali smo o tome ranije a to je pravilno čuvanje parfema
Pogledajte još:
Pogledajte još:
ISTORIJA PARFEMA
Нема коментара:
Постави коментар